İran'ın yeni lideri, ABD ve İsrail saldırısı ardından hayatını kaybeden Ali Hamaney'in oğlu Mücteba Hamaney oldu. Uzmanlar Meclisi, 88 din adamından oluşan kurulun çetin tartışmalarını geride bırakarak, oğlunu ülkenin üçüncü lideri olarak açıkladı.
Ali Hamaney’in 28 Şubat’ta öldürülmesinden sonra liderlik yarışına yalnızca bir isim aday olmuştu. Uzmanlar Meclisi, seçimi ‘dikkatli ve yoğun bir değerlendirmeyle’ tamamladığını belirterek, Mücteba’ya ‘aşırı bir çoğunlukla’ destek verildiğini duyurdu. Bu kararla İran İslam Cumhuriyeti, kurulduğu andan itibaren üçüncü kez bir ‘veliye faqih’ sahibi oldu.
Mücteba Hamaney, babasının ölümünden önce de dikkat çeken bir figürdü. 1969’da Meşhed’te doğan 57 yaşındaki lider adayı, Tahran’da lise eğitimini aldı. 17 yaşında İran-Irak Savaşı sırasında kısa bir süre askerlik yapmış, 1999’da dini eğitimini sürdüreceği Kum’a gitmiş; ancak daha önce babasına erişiminde 'kilit anahtarını elinde tutan' bir figür olduğu iddiaları dikkat çekmişti.
ABD Başkanı Donald Trump’ın dikkatini de çekmişti adı: 'Hamaney’in oğlu önemsiz biri, görevde uzun süre kalamayacaktır.' demesiyle öne çıkan Trump, İran’ın lider değişimine yönelik muhalif bir tavrını sergiledi. İsrail ise saldırı emri verdiği gerekçesiyle Hamaney’in ölümünü memnuniyetle karşıladığı belirtilmişti.
WikiLeaks belgelerindeki ABD'nin diplomatik yazışmalarında 'cüppelerin arkasındaki güç' olarak tanımlanan Mücteba, babasının ölümünden sonra nihayet ışık almayan oyunun sahnelenmekte. Şimdi ise ona düşen, İran’ın siyasi dokusunu sarsan bu geçişin ardından nasıl bir yol haritası çizmek olduğu.