Kredi derecelendirme kuruluşu Rating and Investment Information (R&I), Türkiye'nin yabancı para cinsinden uzun vadeli kredi notunu 8 yıldır ilk kez yükseltti. BB- kategorisinden BB'ye geçen notun, makroekonomik istikrar odaklı politikaların etkisiyle gerçekleştiği açıklandı. Kuruluş, not görünümünü 'durağan' olarak belirledi.
Küresel finansal analistler için 'Investment Grade' aralığına giren BB notu, 8 yıl önce 2015'te verilen en son yükseltmeden sonra ilk zıplamayı temsil ediyor. R&I raporunda, Türkiye ekonomisinin dengeli büyüme beklenti ve düşük cari açık oranıyla dış kırılganlıklarını azaltan önemli unsurlar olarak öne çıkarıldı.
Başta Merkez Bankası'nın sıkı para politikaları ve Hazine'nin mali disiplin uygulaması olmak üzere, son 18 ayda alınan kararlar analistleri etkiledi. Enflasyonun %80 seviyelerinden %20'lerin altına düşmesi, sermaye hareketlerindeki istikrar ve döviz rezervlerindeki artış raporda detaylandırıldı. Bankacılık sektörünün yüksek sermaye yeterlilik oranları, düşük kredi karması ve güçlü karlılık rakamları da finansal sistemin dayanıklılığını gösterdi.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Twitter'dan yaptığı paylaşımda "8 yıldır ilk kez kredi notumuz yükseldi", diyerek makroekonomik politikaların bu başarıya katkı sağladığını vurguladı. Şimşek, 2023 depremlerinin mali etkilerine rağmen devlet borcu/GSYİH oranı ve bütçe dengesi üzerinde alınan önlemlere de değindi. R&I'nin raporunda, Türkiye'nin 0.5 milyar nüfusuna dayalı potansiyel büyüme kapasitesi ve genç nüfus oranı gibi demografik avantajlar da dikkate alındı.
Kredi notu artışı, yabancı yatırımcılara Türkiye'de yatırım yapma güvenini artırabilir. Ancak analistler, notun durağan görünümünde kalmaması için ekonomik reformlara ivme verilmesi gerektiğini kaydetti. Özellikle dış ticaret dengesi ve ekonomik büyüme oranları, kredi kurumlarının takip edecekleri kritik göstergeler arasında yer alıyor.